“Atatürk ve Silah Arkadaşları’nın En Sevdiği Yemekler Mutfak Atölyesi”
“Atatürk ve Silah Arkadaşları Mutfağının En Sevdiği Yemekleri”
“Atölye”
Ege Üniversitesi (AB) Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu
Birlik’te “Cumhuriyet’in 100 Yılı etkinlikleri” kapsamında “Atatürk ve Silah”
“Arkadaşlarınızın Sevdiği Yemekler” konulu mutfak atölyesi etkinliği düzenlendi.
AB Suat Cemile Balcıoğlu Yerleşkesi Besin Elementleri Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe AB Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan,
Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr.Özge Küçükerdönmez
ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Urhan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Atölye
Atatürk’ün en sevdiği yemeklerin olduğu bir sofra yeniden oluşturuldu.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi ve etkinlikte bir öğrenci
Yazan Nilce Özdamar, Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu Lideri
Atatürk’ün masasıyla ilgili bilgilendirme konuşması yapıldı. Nilce Özdamar,
“Atatürk her konuda olduğu gibi sofrasında da çok dikkatliydi ve
Kendine has bazı alışkanlıkları vardı. Mesela tam olarak doymadan sofradan asla kalkmıyorsunuz.
kalkacaktı. Aşırı yemenin sağlığa zararlı olduğunu düşünüyordu.
Bunu da israf olarak gördü. Atatürk’ün baş masa görevlisi İbrahim Ergüven
Anılarını şöyle anlatıyor: ‘Her günüm tatil gibiydi. Atatürk’ün
Masası sadece bir masa değildi, adeta bir üniversite masası gibiydi. Çeşitli var
fikirler üretildi, konuşuldu ve tartışıldı. Herkesin kalemi ve kağıdı yok
Öyle bir şey olmazdı, hatta Ceddim ara sıra bana fikrimi sorardı.’ Masanın bir tarafında
Her zaman bir karatahta ve tebeşir vardı. Misafirler niyetlerini orada dile getiriyorlar
Yazıyor ve konuşuyordu ve her tabağın yanında bir defter ve not defteri vardı.
Bir kalem olurdu. Atatürk fikre ve fikirlere verdiği önemden masada dahi asla taviz vermedi.
O yapmadı. Halit Atay’a göre Atatürk’ün en sevdiği kahvaltı peynirli omletti.
Aslında. Kahvaltısını genellikle sade yapmayı tercih ediyordu. Bir
Kahvaltıda bir bardak ayran veya bir kase yoğurt ve bir dilim ekmek yedi.
Kahvaltıdan sonra gazetenizle ve sütlü kahvenizle dinlenin.
“Geri çekiliyordu” dedi.
“Atatürk kahveyi çok severdi”
Atatürk’ün tutkulu bir kahve içicisi olduğunu belirten Özdamar, “Atatürk
O büyük bir kahve içicisiydi. Günlük kahve tüketimi 15 bardağa kadardır
Söylentiler var. Öğle yemeği kahvaltı kadar basitti. Favori
Yemek fasulye ve pilavdı. Atatürk buna yağlı fasulye adını verdi. Her biri
Hatta yemek yerken asla sıkılmayacağını söylediği de rivayet edilir. Asla mutfakta
Bir tencere kuru fasulye hiç eksik olmuyordu. Çocukluğundan beri en sevdiği lezzet
Annesi Zübeyde Hanım’ın yaptığı Selanik ıspanaklı böreğiydi. hamur işi
Atatürk kokusunu asla unutamadı ve zaman zaman bu böreği mutfaktan canının çektiğini söyledi.
Acı çektiğini söyleyerek bunun yapılmasını istedi. Bu hamur işi kesinlikle soğuk.
İçinde ayran vardı. Elbette klasik Türk mutfağına çok düşkün olan Atatürk,
Ayran vazgeçemediği bir içkiydi. Sadece kahvaltı ve akşam yemeği için
Sadece bu da değil, öğlen yemeğinde bile ayran tüketiyordu. Yemek masası zaten
Bu başlı başına bir karmaşaydı. Bu masada kimler yoktu? Döneminin en ünlüsü
düşünürler, yazarlar, sanatçılar, bilim adamları. Atatürk’ün masası düzenliydi
İşlerin yolunda gitmesini isterdi ve özellikle masa düzenini titizlikle denetlerdi.
Yemek masasında genellikle sebze dolu yemekler bulunur, nadiren et veya tavuk bulunur.
Servis edildi. Atatürk yemek seçiminde de hassas davrandı.
Savaştan çıkmış yoksul bir milletin mensubu olduğunu hiç unutmadı. tatlı ile
Ortası yoktu, gül reçelini severdi. Bazen kendini zayıf hissettiğinde
İrmik helvasını ya da Selanik usulü yanya baklavayı tercih ediyor. enginar
Atatürk hiçbir şey yiyemedi. Hastalığın ilerleyen aşamalarında karaciğere iyi gelir.
Geleceğini duyunca enginar istedi ama enginarın mevsimi değildi. Enginar
“Hatay’dan sipariş verildi ama ne yazık ki çok geç geldi” dedi.
Etkinlikte Atatürk’ün masası canlandırıldı ve masaya tam boyutlu Atatürk portresi yerleştirildi.
Görsel, her zaman yanında bulunan tahtası, not defteri ve kalemiyle birlikte yanına yerleştirildi.
Arka planda en sevdiği müzik çalınıyordu. Etkinlik sırasında laboratuvarda farklı yemekler hazırlandı.
hazırlanıp sunuldu. Genellikle sade bir kahvaltıyı tercih ettiğinden peynirli omleti tercih ediyor.
ve en sevdiği yemek olan gül reçeli, etsiz, etli fasulyeli pirinç pilavı
bamya yemeği, karnıyarık, Selanik usulü ıspanaklı börek ve en sevdiği ayran
mezelerden fava, akşam yemeğinin ardından gelen sıcak leblebi,
Tatlı olarak ise irmik helvası ve Türk kahvesi sofradaki yerini aldı. Ayrıca Atatürk’ün
Hayatının son yıllarında karaciğere yettiği için yemek yemek istemişti ama yemek istediği şey
Maalesef yiyemediği enginarla yapılan farklı yemekler (zeytinyağlı enginar,
enginarlı pirinç pilavı, garnitürlü enginar kasesi) de hazırlanıp sofraya servis edildi.
yerleştirildi. Silah arkadaşlarının anısına üzüm kompostosu ve yarım somun ekmek.
Masanın üzerine konulmasıyla masa tamamlandı. Etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi katıldı
akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Yapılan yemekler
Etkinlik tadımlarla sona erdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
haber-demre.com.tr