Yargıtay, yasadışı sığınmacıları çalıştıran çiftçiyi göçmen kaçakçılığından yargılayacak
Yargıtay, Afgan asıllı sığınmacıyı kaçak olduğunu bildiği halde çalıştıran çiftçinin fiilinin göçmen kaçakçılığı olduğuna karar verdi. Çiftçi, 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngören göçmen kaçakçılığı kabahatinden yeniden yargılanacak.
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, yurda kaçak yollardan giren Afgan asıllı bir kişiyi çoban olarak çalıştıran çiftçi, bu durumun bir hata olabileceğini düşünerek bir süre sonra çabalarınızı boşa çıkardı. Ancak savcılık, çiftçi hakkında soruşturma başlattı ve göçmen kaçakçılığı görevi kötüye kullanmaktan dava açtı. Yerel mahkemede görülen duruşmada çiftçi, göçmen çalıştırdığını kabul etti ancak kabahat olabileceği gerekçesiyle 13 saat içinde işine son verdiğini söyledi. Afganistan göçmeni ise mahkemede verdiği ifadede Türkiye’ye kaçak yollarla girdiğini, 13 gün sanıkla çalıştığını ve ardından işten atıldığını ifade etti. Yerel mahkeme sanıkların beraatine karar verirken, karar Yargıtay’a taşındı. Beraat kararını bozan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Afgan asıllı sığınmacıyı kaçak olduğunu bildiği halde çalıştıran sanığın eyleminin göçmen kaçakçılığı suçu olduğuna hükmetti.
Kararda, Türkiye’ye kaçak yollardan giriş yapan, oturma ve çalışma izni olmayan, başka bir ülkeye gitme niyetinde olmayan ve kalıcı olarak kalmak istediği anlaşılan Afganistanlı göçmenin, kimliği bilindiği halde istihdam edildiği belirtildi. yasa dışıdır ve bu kişinin ülke içinde bir yerden başka bir yere gitmesine izin verilmektedir. Arabuluculuk yaptıkları ve Türkiye’de kalmalarına izin verildiği belirtildi. Sığınmacıların kayıt dışı çalıştırıldığına dikkat çekilen kararda, göçmen çalıştıranların sigorta ve vergi masraflarından sorumlu olmadığı, kaçak işçilerin ise sınır dışı edilme korkusuyla haklarını arayamayacağı belirtildi. haksız yere işine son verilir. Patronların bu ilişkiler sayesinde göçmenlere tazminat ödeme yükümlülüğünden kurtulduğuna ve elde ettikleri avantajlar sayesinde doğrudan ve dolaylı menfaat elde ettiklerine işaret eden Daire, suçun Türk Ceza Kanunu’nun 79. “göz kaçakçılığı”, tüm unsurlarıyla oluşmuştur. Sanığın fiilinin çalışma izni olmayan yabancıyı çalıştırma kabahatiyle de örtüştüğüne işaret edilen kararda, sanığın tutuklu yargılanması gerekmediği dikkate alınmaksızın beraat kararı fesih sebebi sayıldı. Kabahatler Kanunu ve TCK’nın 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasını öngören 79. maddesi uyarınca cezalandırılır. – İSTANBUL
kursunlu-ajans.xyz