Teknoloji

Hastalar Uyanıkken Bile Beyin Ameliyatı Nasıl Yapılabilir? Doldurulmuş Saran bile var!

Hayatımızın en karmaşık ve gizemli organı olan beyin ile ilgili operasyonlarda sıra dışı yöntemlerden biridir. uyanık beyin ameliyatıbaşka bir isimle uyanık kraniyotomi tıp dünyasında dikkat çeken konular arasında yer alıyor. Peki ameliyatın en kritik noktasında hastayı uyandırmanın amacı nedir?

Beynin işlevsel olarak önemli bölgelerine yakın tümörleri çıkarmak Bu devrim niteliğindeki prosedür, konuşmamızı ve hareket etmemizi sağlayan beyin dokularını korumayı amaçlıyor. Üstelik bu işlevlerin ameliyat sırasında test edilmesi tıpta yararlı bir araçtır. cesur bir adımOlarak kabul ediliyor.

Uyanık beyin ameliyatı tam olarak nasıl oluyor? Neden tercih ediliyor? Hastanın ameliyat sırasında ağrı duyup duymadığı gibi merak edilen konuları araştırdık. Bakalım bu beyin ameliyatı sandığımız kadar korkutucu mu?

Uyanık beyin cerrahisi teknolojinin gelişmesiyle birlikte en sık uygulanan işlemlerden biri haline gelmiştir.

Geçmişte beyin ameliyatı geçiren hastalar Genel anestezi Onunla yatmaya bırakıldı. Çünkü ameliyat boyunca hastanın ağrısının kontrol altında tutulması gerekiyordu. Fakat teknolojinin ilerlemesi ve yeni nesil ağrı kesicilerGelişimiyle birlikte uyanık beyin ameliyatı mümkün hale geldi.

Uyanık beyin ameliyatı öncelikle lokal anestezi altında yapılır. epilepsi ameliyatı için gerçekleşti. Yukarıda bahsedilen gelişmelerin yanı sıra bu tekniğin nöro-onkolojiye yayılması, hasta izleme ekipmanlarının gelişmesi ve intraoperatif fonksiyonel haritalamaTeknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu yöntem hekimlerin sıklıkla kullandığı tekniklerden biri haline geldi.

Uyanık beyin ameliyatı hangi durumlarda önerilir?

Beyin ameliyatını düşündüğünüzde her türlü ameliyatı düşünmeyin. Uyanık beyin ameliyatının tercih edildiği bazı özel durumlar vardır. Bu durumlarda beyin Tümörün nerede olduğuna bağlı. Tümör ise; Eğer beynin kolları, bacakları ve konuşmayı kontrol eden kısımlarına yakınsa cerrah bu işlemi gerekli görür ve hastaya önerir.

Uyanık beyin ameliyatının temel amacı elbette tümör dokusunu çıkarın ve büyüme olasılığını azaltır. Ayrıca hastanın uyanık olmasının temel nedeni hastanın sağlıklı dokuya yakın bölgelerde ameliyat yapmasıdır. Fonksiyon kaybı yoktur.

Peki bu beyin ameliyatını nasıl yapıyorlar?

Beyin ameliyatları üç aşamadan oluşur. Bu aşamalar; kafa derisi ve kafatasının açılması beyni ortaya çıkarmak , işlemi beyin üzerinde gerçekleştirerek saçlı deriyi ve kafatasını kapatıyor. Bu üç adım aslında hastanın uyanık kalma saatlerini belirler. Hasta ikinci aşamaya geçmeden önceÖnce uyandırılır ve beyindeki işlemler başlar.

tümörün; görme, konuşma ve hareket kontrolü sağlayan alanlara yakınlığı nedeniyle. beyin haritalaması yapılıyor. Tümör çıkarılırken haritalama sayesinde kritik alanlardan kaçınılır. Uçların haritasını çıkarmak için kullanılan bu sistem ameliyat sırasında kullanılır. anında geri bildirimBunu elde etmenin tek yolu olarak kabul edilir.

Tümör dokusunu çıkarmadan önce beynin hayati kısımları küçük bir aletle çıkarıldı. elektrot ile uyarılır.Bu arada nöroanestezist, stimülasyonun işlevleri etkileyip etkilemediğini görmek için bazı testler yapar. parmakları hareket ettirmek,sayma, aniden bir nesneyi adlandırma veya kelimeyi söylemek aranıyor. Hastanın bunlara cevap vermemesi uyarılan bölgenin kritik bir bölgeye bağlı olduğunu açıkça ortaya koyar.

Bazı uyanık beyin ameliyatlarında hastadan sadece parmaklarını hareket ettirmesi veya konuşması istenmez.

hastalar Ameliyat sırasında yaşadığı olağanüstü durumları içeriyorAmeliyata devam edelim.

Uyanık beyin ameliyatı denilince aklımıza ilk gelen hastanın ameliyat sırasında keman çalmasıdır.

Kemanın yanı sıra saksafon ve gitar çalan hastalar da bulunmaktadır.

Herkesin tutkusu farklıdır. Beyin ameliyatı sırasında zeytin dolmasını saran hastanın görüntüsü İtalya’dan.

Videoları izledikten sonra aklınızda şu soru oluştu: “Hastanın ağrısı yok mu?” Soru biraz şekillenmiş olabilir ama bilimsel bir açıklama yapalım.

Uyanık beyin ameliyatlarında hasta acı hissetmez.Çünkü beyin dokusunda rastgele bir olay Ağrı reseptörleri yoktur.Sadece kafa derisi tamamen uyuşturulduğu için basınç veya titreşimhissedilebilir.

Peki hastalar ameliyat sırasında hiçbir şeyden rahatsız olmuyor mu?

Bu soruya “asla” demek elbette mümkün değil. Öncelikle bir operasyon gerçekleştirilir ve hastanın beyninde bazı işlemler gerçekleştirilir. Ancak dediğimiz gibi herhangi bir acı hissi yoktur. Ayrıca hastaların en sık şikayet ettiği konulardan biri de genel anestezi alma zorunluluğudur. açlıktan ölmegeliyor. susamış hastalarBu amaçla nemli köpükler veya buz küpleri verilir.

Başın klemp yardımıyla sabit tutulması hastaya ağrı vermese de özellikle uzun süreli ameliyatlarda ağrılı olabilir. alnında ağrı neden olabilir. Ancak bu durum genellikle lokal anestezi ile çözümlenir. Hastaların yan yatırılması gereken ameliyatlarda, omuz ağrısı Başlangıç. Ağrı dayanılmaz hale gelirse hastayı tekrar uyutmak mümkün olabilir.

Hemşireler kaşıntı gibi durumları hafifletmek için takviyeler verirler. Ayrıca hastanın hareket etmek istemesi, öksürmek veya esnemek Gerekirse önceden doktora haber vermesi söylenir. Bu sayede cerrah o anda gerekli önlemleri alır ve hareketlerden kaynaklanan sorunları ortadan kaldırır.

Tüm bu işlemlerin sonunda hasta tekrar uyutulur ve ameliyatın son aşamasına geçilir. Kafa derisi dikilir.Operasyonun tamamen tamamlanmasının ardından hasta iyileşecektir. uyandırılmak.

Risk yok mu?

Operasyon ne olursa olsun her ameliyatın bazı riskleri vardır. Bu aynı zamanda uyanık beyin ameliyatı için de geçerlidir. görme bozukluğu,nöbetler, öğrenme ve konuşma güçlüğü, hafıza kaybı,denge bozukluğu, felç,Beyinde çok fazla sıvı olması, beynin şişmesi, menenjit,Omurilik sıvısı sızıntısı ve kasların zayıf olması ameliyatın riskleri arasındadır.

Beyindeki değerli bölgelerin korunması amacıyla yapılır. uyanık beyin ameliyatı Tüm detaylarıyla inceledik. Umarız kimse bu ameliyatı olmak zorunda kalmaz. Bu operasyona dahil olan hastalarımız varsa yorumlarını bekliyoruz.

Kaynaklar: Ivy Beyin Tümörü Merkezi, Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi, Ulusal Tıp Kütüphanesi, Beyin Tümörü Merkezi, Ulusal Tıp Kütüphanesi

almushaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu