Renk

Dünyada Nasıl Teslimiyetin Sembolü Haline Geldi? Beyaz rengine dair 9 ilginç gerçeği derledik

İnsanoğlu var olur olmaz etrafına bakındı ve ilk renklerle tanıştı. Bu renkleri aldı, biraz kurcaladı ve kullanmaya başladı. Bunlardan biri, belki de en eskilerinden biri. Duvarları beyaz renk kullanarak boyadık,Kıyafetlerimizin vazgeçilmez rengi haline getirdik, yarattığımız objelerde rengini kullandık ve bugün teknoloji sayesinde ekranlarımızda bile kullanabiliyoruz.

Beyaz rengini kültürel ve bilimsel olmak üzere iki farklı açıdan ele almak mümkündür. İşin kültürel kısmına değineceğiz elbette ama Çünkü binlerce yıldır kullandığımız bir renktir. Eğer içine dalarsak kolaylıkla kaybolabiliriz. Bilimsel kısmı dikkat çekici ayrıntılarla dolu. Öyle ki bazı ilginç bilgiler, Beyaz renkGördüğünüzde aklınıza gelen her fikri kökten değiştirecek türden bir şey.

Beyaz renk hakkında bilgi:

  • İlk insanlar mağara duvarlarında beyaz rengi kullanmışlardır.
  • Beyaz rengi sadece kullanmadık, ona anlamlar yükledik.
  • Beyaz renk uluslararası teslimiyetin sembolüdür.
  • Aslında beyaz ışık yok.
  • Beyaz gürültü kavramı da beyaz ışıktan kaynaklanmaktadır.
  • Beyaz rengin tonları yoktur.
  • Bir zamanlar beyaz kozmetik kullanmak zehirlenmek anlamına geliyordu.
  • Işık sayesinde nesnelerde beyaz rengi görürüz.
  • Yıllar geçtikçe beyaz renge farklı siyasi anlamlar yüklendi.

İlk insanlar mağara duvarlarında beyaz rengi kullandılar:

Mağara çağında yaşayan ilkel bir sanatçı olduğunuzu hayal edin. O duvarda iz bırakmak için hangi renkleri kullanırdınız? Etrafınıza baktığınızda sizi ilk karşılayan şey karbon taşlarının siyahı, demirli toprağın kırmızı tonları, magnezyumun kahverengisi ve Kireçtaşının beyazı olurdu. İnsanların beyaz rengiyle ilk tanışması bu dönemde olmuştur. Yaklaşık 20 bin yıl önce insanlar mağara fotoğrafları çekmek için beyaz rengini aktif olarak kullanıyorlardı.

Beyaz rengini sadece kullanmadık, ona anlamlar da yükledik:

Beyaz renk tüm dünyada saflığın ve masumiyetin sembolü olarak kabul edilir. Papaların 16. yüzyıldan beri beyaz giymesinin nedeni budur. Hacı olmak isteyen Müslümanların giydiği ihram da beyazdır. Roma döneminde erkekler ancak yetişkin olduktan sonra beyaz giyebiliyordu. Japon dini Şinto’da kutsal yerler beyazdır.

Beyaz renginin anlamları arasında farklı bir detay daha var. Beyaz renk tüm dünyada saflık ve masumiyet olarak kabul edilse de, Hintliler için farklı bir anlamı vardır. Hintli bir kadın, kocası öldükten sonra beyaz giysiler giyiyor çünkü inanışlarına göre beyaz, yası temsil ediyor. Batı kültüründe bir düğün töreninde beyaz gelinlik giymek Hintlilere kim bilir ne kadar tuhaf gelir.

Beyaz renk uluslararası teslimiyetin sembolüdür:

İzlediğimiz filmleri hatırlayalım: Etrafı düşmanlarla çevrili bir adam, kaçışının olmadığını anlar ve bir sopaya beyaz bir bez bağlar ve teslim olduğunu göstermek için bunu karşı tarafa gösterir. Bu sadece bir sinema kurgusu değil, Beyaz bayrak, 1949 yılında Cenevre Konvansiyonu’nda uluslararası teslimiyetin sembolü olarak kabul edildi.Beyaz bayrağın teslim olma amacıyla ilk kullanımı 14. ve 15. yüzyıllarda İngiltere ile Fransa arasında yaşanan 100 Yıl Savaşları sırasında gerçekleşti.

Aslında beyaz ışık yok:

Eminiz ki bu yazıyı okurken bile ekranın bazı yerlerinden yansıyan beyaz ışığı görüyorsunuz ancak aslında o ışık beyaz ışık değil. Gözleriniz sağlıklı, merak etmeyin. Aslında oldukça dayanıklıdır çünkü birden fazla rengin ışığını size beyaz olarak başarıyla gösterir. Isaac Newton’un 17. yüzyılda yaptığı bir deneyle kanıtlandığı gibi beyaz ışık aslında hemen hemen tüm renkleri içeren bir ışıktır. Ekranda gördüğünüz beyaz ışık, RGB olarak da bilinen kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımıdır.

‘Beyaz gürültü’ kavramı da beyaz ışıktan kaynaklanmaktadır:

Özellikle bebekleri rahat uyutmak için kullanılan beyaz gürültü kavramını duymuşsunuzdur. Hiç durmadan devam eden bu ses aslında tek bir ses değildir. Tüm seslerin birleşimidir. Beyaz ışık nasıl tüm renklerin ışığının birleşimiyse, beyaz gürültü de hemen hemen tüm ses frekanslarının birleşiminden oluşan bir sestir. Muhtemelen bu kadar rahatlatıcı olmasının nedeni budur.

Beyaz rengin gölgesi yoktur:

Günlük hayatta koyu beyaz, açık beyaz gibi farklı ifadeler kullanırız ama aslında bunların hepsi yanlıştır. Beyaz akromatik bir renktir, yani gölgesi yoktur. Fildişi, krem, bej, kalay gibi beyazın tonları olduğunu düşündüğümüz renkler aslında beyaz rengin gölgelenmesiyle ya da farklı renklerle karıştırılmasıyla oluşuyor. Kırık beyaz tonlar diyebiliriz. Gerçekten gölgeleri olan renk siyahtır.

Bir dönem beyaz kozmetik kullanmak zehirlenmek anlamına geliyordu:

Kullandığınız kozmetik ürünlerini gözünüzde canlandırdığınızda neredeyse tamamının beyaz olduğunu göreceksiniz. Bunun temel nedeni ise temizleyici özelliklerinin ön plana çıkarılmasıdır. Kozmetik eserlerin beyaz olması eski bir gelenektir. O kadar ki Üreticiler 20. yüzyıla kadar kurşunu kozmetik ürünlerini beyazlatmak için kullanıyorlardı. Kurşunun zehirli bir metal olduğu keşfedildikten sonra bu işlem için farklı pigmentler kullanılmaya başlandı. O dönemde kim bilir kaç kişi kurşundan zehirlendi?

Işık sayesinde nesnelerde beyaz rengi görürüz:

Aslında ışık sayesinde cisimlerin üzerindeki tüm renkleri görüyoruz. Diğerlerinden farklı olarak beyaz yüzey üzerine gelen ışığın hiçbir kısmını absorbe etmeden Dağınık bir biçimde yansıtır. Işığın dalga boyu ve spektral dağılımı ne olursa olsun, bu soğurulmayan yansıma nedeniyle görebildiğimiz en açık renk beyazdır. Bu nedenle beyaz rengin etrafındaki diğer renkleri daha net görürüz.

Yıllar geçtikçe beyaz renge farklı siyasi anlamlar yüklendi:

Fransız Devrimi sırasında isyancılar beyaz bayrak kullandılar. Bolşevik Devrimi’nde milliyetçiler, liberaller ve monarşistlerden oluşan ordunun adı Beyaz Ordu’ydu. Finlandiya İç Savaşı sırasında da bir küme beyaz renkte kendini gösterdi. İran’da Şah’ı sona erdiren devrim ‘Beyaz Devrim’ olarak biliniyor. Amerikan İç Savaşı sonrasında kurulan ırkçı örgüt Ku Klux Klan, beyaz kıyafetler giyiyordu. Nazi Almanyası zamanında ‘Beyaz Gül’ adında şiddet karşıtı bir grup vardı. Yani beyaz rengi her dönemde farklı gruplar tarafından farklı anlamlarla kullanılmıştır.

İnsanlığın var olduğu günden bu yana kullanıyoruz ve ona farklı anlamlar yükledik. Beyaz rengi hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz farklı bilgilerden bahsettik. Beyaz renk sizin için ne ifade ediyor? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar:Beyaz Bayrağı Dalgalandırmak, Paletin Doğa Tarihi, Beyaz Bayrağı Kaldırmak, Kromatik Sinema

Renkler hakkında diğer bilgileri öğrenmek isterseniz aşağıdaki içeriklere de göz atabilirsiniz:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu